35 Yıl
Bizim Hikayemiz
Marka Hikayemiz
Tesislerimiz
Ödüller
Çay Duvarı
Haberler
Çay Sanatı
Koleksiyonlar
Çay Yolculuğu
Çay Tarifleri
Ne Gerektiğini Biliyoruz
Blog
Online Satış Noktaları
Tedarik Noktaları
TARİHİ & MENŞEİ
YETİŞTİRME VE KARIŞIMLAR
TADIM VE İPUÇLARI
GİRİŞ
Ekinden fincana, çayımız uzun ve karmaşık bir yolculuk yapar. En uygun koşullarda, en iyi çay bahçelerinden yalnızca taze yapraklar ve tomurcuklar, el ile özenle toplanır. Ortaklarımız ile olan ilişkilerimize değer veriyoruz. Bunu çayımızın kalitesine yatırım olarak görüyoruz.
Seçilen çaylarımızı her adımda özenle tekrar tekrar tadıyoruz. Yolculuk, her yerde çay severlerin tadını çıkaracağı en iyi çayları yaratan usta çay karıştırıcılarımızla sona eriyor.
Çayın nasıl keşfedildiğini ve günümüzde sevdiğimiz içeceğe nasıl evrildiğini keşfetmek için aşağıdaki kaydırıcıyı kullanın.
Ahmad Tea dünyasını keşfedin ve ustalıkla hazırlanmış karışımlarımıza giren en iyi yapraklardan bazılarını nereden temin ettiğimizi öğrenin.
Bilimsel adı Camelia Sinensis olan çay bitkisinin anavatanı Çin ve Hindistan’dır
Doğal olarak yaklaşık iki metreye kadar büyüyebilir, ancak dikildiğinde yönetilebilir kalması için düzenli olarak yaklaşık bir metreye kadar budanabilir.
En iyi uygulama, özsu ve besinlerin en yoğun olduğu genç yaprakların yalnızca uçlarını ve üst iki katmanını toplamaktır. Kaliteli bir fincan çay sunmanın en iyi yolunun bu olduğunu bildiğimiz için bundan ödün vermiyoruz. Bu teknik çalıları uyarır, büyümesine yardımcı olur ve maksimum verimi arttırır.
Çay çalılarının büyümesi için mükemmel ortam, iyi yağış alan, 300 ila 2100 metre arası rakım yüksekliğindeki ılık ve nemli ortamlardır.
İklim, hasatın tüm yıl boyunca veya mevsimlik olup olmadığını belirler.
Örneğin, Afrika ve Sri Lanka’nın ılıman iklimleri, musonlar sırasında tüm yıl boyunca daha yüksek verimle üretime izin verir. Himalaya etekleri gibi soğuk iklimlerde, çaylardan mevsimsel olarak verim alınır. Değişen toprak asitliği, rakım ve iklim seviyeleri, çay yapraklarına belirgin şekilde farklı tatlar verir.
En üstteki yaprak ve tomurcuklar, çay bahçesinin çalıştırdığı işinde uzman kişiler tarafından özenle koparılır. En üstteki yaprak ve uçlar, çalıdan elle koparılır, yani çok dikkatli bir şekilde tutulurlar ve bitmiş ürüne hiçbir yabancı madde girmez. Bu özenden dolayı Ahmad Tea sadece elle toplanmış çayları kullanır.
Bir kez koparılıp toplandıktan sonra, çay yaprakları yayılır ve sıcakla kurutulur. Çoğu durumda bu işlemi hızlandırmak için tepside küçük delikler açılır. Yapraklar soldurulduktan sonra esnek olurlar ve bu da onların pullara ayrılmasını önleyecektir. Nem içeriğini azaltmanın yanı sıra, soldurma sırasında yapraklarda biyokimyasal değişiklikler meydana gelir. Bunlar daha sonra çayın özelliklerini etkiler.
Yuvarlanma aşamasında, yaprakların damarları parçalanarak, fermantasyonu başlatmak için gerekli olan iç suları (kateşinler ve enzimler olarak adlandırılır) serbest bırakılır. Bu İşlem sırasında yapraklar, dünyanın dört bir yanındaki dükkanlardan satın alınan Ahmad Tea kutularındaki son şeklini alır. Yaprağı işlemenin iki farklı yöntemi vardır: ‘Ortodoks’ yöntemi öncelikle gevşek yaprak çay için kullanılır ve CTC – genellikle çay poşetleri için kullanılan bir yöntemdir.
Yapraklar “Ortodoks” veya “CTC” yöntemi kullanılarak “işlendikten” sonra, fermante edilmek üzere serin, havadar ve nemli bir odaya yerleştirilir. Çay yapraklarının nasıl yayıldığı; yaprağın sıcaklığını, nem kaybı oranını ve yaprakların erişebileceği oksijen miktarını kontrol eder. Tadı belirlediği için en önemli olan bu fermantasyon aşamasıdır. Fermantasyon işlemi çok uzun süre devam ederse veya çok erken durdurulursa çayın tadı bozulur.
Pişirme işlemi, fermantasyonu durdurmak için yaprakların bir fırında kurutulması anlamına gelir. Yaprakların küflü bir tat almasını önlemek için yapraklar yaklaşık %2’lik bir nem içeriğine kadar kurutulur. Ateşleme çok uzun süre devam ederse, çay hoş olmayan, yanık bir tat alacaktır.
Pişirme aşaması tamamlandıktan sonra, nihai dökme çay paketleme aşamasından önce yapraklar farklı boyut ve kategorilere ayrılır. Tozdan kırılmamış tüm yapraklara kadar, hem ‘Ortodoks’ hem de CTC’ yöntemleri için birçok çay derecesi vardır. Anlaşılır bir şekilde, sürecin zorlukları göz önüne alındığında, toplam üretimin sadece yaklaşık %5’i tam yaprak şeklini koruyor. Bu yapraklar, en yüksek fiyatla fiyatlandırılan yapraklardır. Bununla birlikte, genel olarak kalite, öncelikle yaprağın boyutuna göre değil, yaprakların çalının üst iki katmanından toplanmasının sağlanmasıyla belirlenir.
Keşfedildikten sonra, çay içme dünyası hem damak hem de hayal gücü için sonsuz büyüleyici bir dünyadır. Merak ateşinin beslediği enerjimiz ile yorulmadan size dünyanın dört bir yanından en iyi tatları ve aromaları sunmak için çalışıyoruz. Mükemmel bir fincan Ahmad Tea’den daha büyük bir keyif olmadığına inanıyoruz. Demlerimiz ve karışımlarımız zanaata, yaratıcılığa ve bilgiye olan tutkumuzu yansıtıyor.
Bitki çayları olarak da bilinen infüzyonlar aslında çay içermez ve doğal aromatik otlar, baharatlar ve papatya, zencefil ve nane gibi meyve parçalarının harmanlanmasıyla yapılır. Genellikle doğal olarak kafeinli ve şekersizdirler.
Yalnızca en yetenekli Çay Ustaları, yüzlerce yıl öncesine dayanan teknikleri kullanarak bu yarı fermente çayı yaratır. Birçok oolong çayı, tatlı, çiçek karakterini ortaya çıkarmak için en iyi şekilde sıcak (kaynar su değil) kullanılarak demlenir.
Matcha, yeşil çay yapraklarının öğütülerek toz haline getirilmesiyle yapılan, Japonya’dan gelen bir yeşil çay türüdür. Bu ona belirgin bir yeşil renk verir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir.
Matcha, yeşil çay yapraklarının öğütülerek toz haline getirilmesiyle yapılan, Japonya’dan gelen bir yeşil çay türüdür. Bu ona belirgin bir yeşil renk verir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir.
Beyaz çaylar, minimum düzeyde işlenmiş çay “tomurcuklarından” yapılır. Bu sayede doğal olarak antioksidan açısından zengindir. Çok hassas, nüanslı bir tada sahiptir ve popülaritesi günden güne artıyor.
Ahmad Tea karışımlarına giren en iyi çayları seçmekten, bu karışımların en üst düzeyde olup olmadığını kontrol etmeye kadar, çay tadımcı ekibimiz ürünlerimizin kalitesini sürdürebilmemiz için çok önemlidir. İşte Ahmad Tea genel merkezimizde Çay Tadımı sanatına bir bakış.
Çay Tadımcılarımız her gün 500 fincan çayın tadına bakarlar. Her bir fincanın lezzet özelliklerini ayırt ederek kalitesini ve tutarlılığını değerlendirirler. Çay Tadımcısı, farklı karışımları düşünürken, tıpkı bir ressamın renklerle olan ilişkisi gibi, farklı çayların birbiriyle olan uyumunu kontrol eder.
Çay Tadımcılarımız her gün 500 fincan çayın tadına bakarlar. Her bir fincanın lezzet özelliklerini ayırt ederek kalitesini ve tutarlılığını değerlendirirler. Çay Tadımcısı, farklı karışımları düşünürken, tıpkı bir ressamın renklerle olan ilişkisi gibi, farklı çayların birbiriyle olan uyumunu kontrol eder.
Çay tadımcılarımızın bilgisi ve damak tadı görünmez bir kombinasyondur. İnanılmaz bir tat hafızasına sahip olan tadımcılarımız, yıl boyunca farklı bahçelerden gelen numuneleri incelerler. Tüm çay bahçelerimizi gezmiş olan tadımcılarımız çay dünyasını şekillendiren pazar trendlerini analiz ederler.
Görme, koku ve tat, Çay Tadımcılarımız için hayati önem taşıyan araçlardır. Öncelikle çayın görünüşünden kalite kriterlerine bakarak başlarlar. Çayın ne kadar iyi yapıldığını anlamak için kuru yaprağın görünümü ve yaprakların infüzyonu incelenir. Hazırlanmış halinin de renginin dikkatle analiz edilmesinin ardından höpürdetme tekniği ile tadına bakar. Tat alma tomurcukları üzerinde maksimum etki için bu teknikle çayı ağzına hızla çeker.
Daima musluktan taze su kullanın çünkü önceden kaynatılmışsa, en iyi sonucu alamazsınız. Suyu kaynatmak için elektrikli veya set üstü su ısıtıcısı kullanın.
Geleneksel bir kahvaltı veya ikindi çayı için siyah çaylarımız idealdir. Ancak daha hafif bir tadın peşindeyseniz, lezzetli bir yeşil çay veya bitki çayı deneyebilirsiniz. Bir fincan çay için bir poşet çay yeterlidir. Çaydanlıkta yapmak için kişi başı bir tatlı kaşığı çay artı bir tatlı kaşığı da çaydalık için ekleyin.
Çay yapraklarının üzerine bekletmeden taze kaynamış suyu dökün. Kesin demleme süreleri için seçtiğiniz karışımın paketini kontrol edin, talimatlar değişebilir. Çayınız demlenmeyi bitirdiğinde, çay poşetini veya gevşek çayı bir süzgeçle çıkarın. Servis yapın ve tadını çıkarın.
ÇAY TİPİ
![]() |
SICAKLIK
![]() |
ZAMAN
![]() |
---|---|---|
Siyah Çaylar
|
100° C
|
3 – 5 Dk
|
Yeşil Çaylar
|
90 – 100°
|
3 – 5 Dk
|
Kafeinsiz Çaylar
|
100° C
|
3 – 5 Dk
|
Meyve Aromalı Siyah Çaylar
|
100° C
|
3 – 5 Dk
|
Meyve ve Bitkisel infüzyonlar
|
100°
|
5 Dk
|
ZAMAN
![]() |
||
---|---|---|
Siyah Çaylar (Dökme Yaprak)
|
100° C
|
4 – 8 Dk
|
Yeşil Çaylar (Dökme Yaprak)
|
90 – 100°
|
3 – 5 Dk
|
ZAMAN
![]() |
||
---|---|---|
Siyah Çaylar
|
100° C
|
4 – 8 Dk
|
Meyve Aromalı Siyah Çaylar
|
90 – 100°
|
3 – 5 Dk
|
Yeşil Çaylar
|
90-100°
|
3 – 5 Dk
|
Meyve ve Bitkisel infüzyonlar
|
100°
|
5 Dk
|
*Çay poşetlerinin üzerine 1,5 litre kaynar su dökün. Tat tercihlerine bağlı olarak, 2L sürahi için 8-10 çay poşeti veya yaklaşık 8-10 kaşık yaprak çay öneriyoruz.